Over Joost

Joost Roorda is 16 jaar jong en woont met zijn broertje Gijs, moeder en (tweede) vader in Horst. Hij is een opgewekte, humoristische en zorgzame jongen. Joost houdt van gamen, van Lego en is helemaal gek van dieren en het boerenleven en vrachtwagens. Hij is lid van de jeugdbrandweer Horst aan de Maas en is vaak te vinden op zorgboerderij Wienes in Hegelsom.

Joost kreeg net voor kerst 2012 te horen gekregen dat hij de ongeneeslijke (jeugdvorm van de) ziekte van Huntington heeft.

joost-bij-zorgboerderij-wienesOpvallend is dat het Joost niet gemakkelijk vergaat in het leven. In groep 1 en 2 van de basisschool was hij een super enthousiast kind. In groep 3 werd dat enthousiasme vervelend en werd zijn gedrag hyperactief genoemd. In die tijd werd bij de vader van Joost de ziekte van Huntington geconstateerd. Zijn vader werd ernstig ziek en is in 2007 aan deze ziekte overleden.

Het gedrag van Joost leidde er in 2009 toe dat hij werd onderzocht. De diagnose luidde: PDD-NOSS, een aan autisme aanverwante aandoening. Tevens waren er kenmerken van ADHD. Met begeleiding en medicatie komt Joost de jaren daarop door.

Met de verhuizing naar Horst gaat hij naar de Peelhorst (een school voor speciaal basisonderwijs). In een paar weken veranderde Joost in een ander kind. Hij werd een vrolijke en zorgzame jongen. Joost was letterlijk op zijn plek. Sinds 2011 gaat Joost naar een school voor speciaal voortgezet onderwijs in Tegelen.

Omdat er thuis en op school problemen werden ervaren met Joost en zijn gedrag werd hij gescreend. Kijkende naar de erfelijkheidvan de ziekte van Huntigton werd het ergste gevreesd. Op 13 jarige leeftijd is bij Joost de ziekte van Huntington vastgesteld. Waarschijnlijk de oorzaak van alle zorgen die hij al zijn hele leven heeft. In ieder geval de grootste zorg voor de rest van zijn leven.

Passies van Joost

Joost heeft een aantal grote passies. Dat zijn;

  • Dieren verzorgen
  • Truckrun
  • Gamen
  • Lego
  • De jeugbrandweer Horst aan de Maas
  • TV kijken

School van Joost

Sinds september 2013 gaat Joost naar Mytylschool Ulingshof in Venlo, een school voor speciaal voortgezet onderwijs.